De naam Kirkels of Kierkels

is reeds verschillende eeuwen bekend in Midden-Limburg.Uit de registers van leenverheffingen van het Graafschap Horn blijkt dat in 1520 de -Krickelshof- te Roggel in leen wordt gegeven aan Jan Krickels. Deze boerderij, groot 25 boender, was gelegen op het Nijken te Roggel ten zuiden van de zandverstuiving, genaamd de Kirkelsberg. Genoemde boerderij is tot omstreeks 1700 steeds verpacht geweest aan opvolgende geslachten Krickels, Krieckels of Criekels. De naam -Kirckelshof- wordt nog in 1818 vermeld in het Armenregister van de parochie Roggel. In latere tijden is deze naam verloren gegaan. Ook de boerderij-Kruchtengoet- te Rogge! is vanaf 1617 tot omstreeks 1700 bewoond door families Krickels. In 1640 wordt, eveneens in Roggel, de -Baetsenhof- verpacht aan Willem Crieckels.In diverse akten van de schepenbanken Roggel en Heythuysen worden schepenen genoemd Johannes en Servais of Vaes Krickels terwijl Caspar Crieckels genoemd wordt als leenman bij de uitgifte van lenen te Beegden. Hoewel het rechtstreekse familieverband van bovengenoemden met de in het hiernavolgende overzicht vermelde families nog niet kan worden aargetoond, mag dit, gezien de historische streekgebondenheid en de overeenkomsten in familie- en voornamen, toch waarschijnlijk worden geacht. Het onderzoek naar de familieverhoudingen wordt belemmerd door het ontbreken van o.a. de parochieregisters van Baexem van voor 1724. Op 3 mei van dat jaar brandde de pastorie af, waarbij de registers verloren gingen en daarmee waarschijnlijk enkele belangrijke schakels in dit ondezoek. Het reconstrueren van familieverhoudingen aan de hand van gegevens van verkopingen, verpachtingen, schenkingen e.d. geeft voor het vaststellen van deze verhoudingen vaak onvoldoende zekerheid.Over de oorsprong en de betekenis van de familienaam is ondanks nasporingen nog geen duidelijk beeld verkregen.De naam Kirkels-Kierkels komt voornamelijk voor in Zuid-Nederland,in het bijzonder in Midden- en Zuid-Limburg en Oost-Brabant en in het Belgische en Duitse grensgebied. Deze naam behoort tot de minder algemeen voorkomende familienamen.
Zeere in Leveroy




.


De foto is gemaakt voor het huis van de familie Baetsen op het Nijken. Ook wel bekend als Kunnen of Kunne.   Gerardus Baetsen (12) werd ook wel Kunne Graat genoemd, de bakker.Henricus Kierkels (11) die getrouwd was met Mathea Baetsen werd ook wel Kunnen Driek genoemd. Zij zijn de ouders van Bair Kierkels en Piet Kierkels die respectievelijk  op Kleine Laak en de Grote Laak woonden. We hebben het dan over de jaren 1940-1990. Op de Kleine Laak woonde ook al Anna Maria Hubertina Baetsen (7) die was getrouwd met Joannes Jacobus Frenken(15) ook wel Van Leer Sjeng genaamd.Dit waren de ouders van Wiel Frenken (de vrachtrijders) en Thom Frenken (de vader van buutreedner Ger Frenken)
We ontvingen deze mooie foto van  Toos Baetsen-Janssen uit Nederweert. Zij is getrouwd met Tom Baetsen, de kleinzoon van Thomas Hubertus Baetsen (9).
Zij heeft voor ons (mede via oom Gerrit Baetsen) de namen bij de cijfers geplaatst.Ze is echter niet 100% zeker vn de juiste namen. Mochten er nog wijzigingen of aanvullingen op de hierbovengenoemde namen en gegevens zijn, dan zijn die van harte welkom en zullen we die uiteraard ook graag aan haar doorsturen.